keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Ruoka

Harjoitustyönä valmistin jäätelökakun, jonka työvaihekuvat ovat tyystin unohtuneet ja joka oli valmiina äärimmäisen hankala tallentaa kameralle oikean värisenä.

Valmis. Kuva on otettu koulun tarpeistokaupassa, muut tuotteet ovat aikaisempien opiskelijoiden valmistamia. 
Työvaiheet:
Leikkasin vannesahalla kaksi vaahtomuoviympyrää
Kiinnitin ne toisiinsa kontaktiliimalla (spray)
Pintakäsittelykokeiluja
Pintakäsittely värjätyllä akryylimassalla
Vohvelikokeiluja
Tein vohvelin kankaasta ja verkkokankaasta, jotka kiinnitin toisiinsa Revultexillä. Pintakäsittely töpöttäen kultaista ja ruskeaa akryylimaalia.
Vaahtomuovista ja Revultexistä pehmeän suklaan valmistus.
Suklaamössökokeiluja
Pursotin akryylimassasta koristeet
Valuvan suklaan valmistus: akryylimassa, puulimaliisteri, Finndisp ja akryylimaali. Seos valutettiin ja lastalla avitettiin kakun päälle. Kostean mössön päälle asetettiin vaahtomuovisuklaa, suklaapallo ja vohveli.
Kuivan valuneen suklaan pintaan laitoin paikkapaikoin Finndispiä ja nonparelleja.

Kuva löytyi Pinterestistä, mutta alkuperäinen linkki, KLIK


Nuken vaatteet

 Nukkea on prosessoitu monessa eri vaiheessa. Työssäoppimisen jälkeen heti ensimmäisenä tartuimme nuken vaatteisiin. Vaatteet syntyivät vanhoista kraavateista, valoverhosta, ja glitterinauhasta. Kengät nahkasta ja kruunu on kirppislöyty.  Korut ovat kirppislöytöjä ja omista kätköistä kaivettuja.


Kruunu on patinoitu ja paikkapaikoin lyöntimetalloitu.






Koko komeus. Nukke on 73cm pitkä.

Nahkamaanio


Työssäoppimisen jälkeen toisena harjoitustyönä teimme nahkaa pakottamalla commedial de arte' naamiot. Valitsin Tartaglian. Kuvassa viehätti etenkin sen kulmikas nenä ja kulmakaaret.
Kuvien alkuperä
Ensin naamio muovailtiin plastoliinista. Valmis muotti laitettiin pakkaseen, jotta se mahdollisimman kova alusta nahkan pakotukselle.
Plastoliini malline kuolinnaamion päälle muovailtuna.
Parkkinahka on Kokkolan nahkasta ja paksuudeltaan 1,2mm ja hinta on 7e neliöjalka eli 30cmx30cm. Naamion menekki on juurikin noin neliöjalka.

Vasemmalla valmiiksi pakotettu nahka. Nahka pakotetaan kosteana mallineen päälle, jonka jälkeen se sidotaan tukinaruilla sekä laitetaan hiekkasäkkien alle kuivumaan. Työn kuivutta sen takapuolelle laitetaan laimennettu puuliima, jonka jälkeen naamion annetaan kuivua muotin päällä. Viimeistely tehdään siistimällä ylinääräinen nahka pois, jätetään 2cm kauttaaltaan käännevaraa. Käännettä varten tehdään aukileikkauksia. Aukileikkaukset kannattaa tehdä työn edetessä, jotta niistä tulee siistit. Käänteen sisään laitetaan sisalnarua. Sisalnaru laitetaan puristimien avulla kiristäen aivan työn reunaan. Kiristäminen on erittäin tärkeää, että työ ei lässähdä ja menetä kolmiulotteisuutta. Oikealla olevassa kuvassa on laitettu sisalnaru ja tehty pintakäsittely nahkamaalilla.



Työhön laitetaan kiinnityshihnat kiinni sisarniiteillä. Harjoittelimme myös satulasepän ompeleen hihnoihin. Hihnan leveys on soljesta riippuvainen, mutta noin 1,5cm-2cm on hyvä leveys. Naamion nurjalle puolelle laitetaan tarvittaessa solumuovia kuumaliimalla. Poskipäät ja otsa ovat tyypilliset paikat kasvopehmusteille.
Luokkakuva
Nahkanaamion tekeminen oli jotain aivan uutta ja ihmeellistä. Jokaisessa työvaiheessa oli kaamea epäonnistumisen pelko, mutta kaikki työvaiheet sujuivat mutkitta. Lopputulokseen olen aivan älyttömän tyytyväinen.