torstai 25. syyskuuta 2014

Metallipitsi

Halusin testata valamista siten, että käytin mallineena pelkkää virkattua pitsiympyrää. Olen pitkään seurannut sellaista blogia kuin omakoppa. Tämän virkatun mallineen virkkausohje on hänen ensimmäisestä kirjasta.

Kaikkien yllätykseksi valamisen lopputulos on näinkin upea. Tästä tulee rintarossi.

Metallipitsi


Valukehikossa
MallineetMetallityöt loppuivat. Edessä uusi jakso ja uudet tuulet.

Metallityöt: Viinipullotelineestä naulakoksi

Edellisessä postauksessa esittelin metallitöiden malline kokeiluja. Nyt pääsette katsomaan kuinka malline toimii käytännössä.

Valaminen alkaa valukehikon täyttämisellä. Mallineen tyypistä riippuen täyttöjärjestys on eri. Minä täytin ensin kehikon isomman osan. Kehikko täytetään valuhiekalla ja taputetaan aivan aivan tiiviksi, edes sormenjälki ei jää näkyviin valuhiekan pintaan.

Valimossa: kehikot, joissa valuhiekkaa
Malline puuteroidaan valkoisella jauheella
Malline käsitellään valkoisella jauheella, joka auttaa mallineen irottamista hiekasta. Mallineen on ehdottomasti oltava päästävä, eli ulkoreunoissa ei saa olla teräviä kulmia. Jos malline ei ole päästävä sitä ei saa irti kehikosta.

Sen jälkeen kun malline on käsitelty tarttumattoksi se laitetaan kehikkoon. Pienempi osa kiristetään paikoilleen. Jälleen valuhiekkaa todella todella tiiviiksi.

Kehikot avataan. Malline poistetaan. Mallineesta riippuen tehdään valukanava sopivaan paikaan. Minulla se tehtiin pienempään osioon.

Avoin valukehikko, vasemmalla malline vielä paikoillaan.
Vasemmalla valukehikko, keskellä pitsiliina josta oikealla oleva malline on tehty
Pronssi sulatetaan
Sula pronssi kaadetaan valukanavaan

Hehkuva valukanava
Työn annetaan jäähtyä riittävän pitkään. Työn paksuus vaikuttaa siihen kuinka kauan jäähtyminen kestää. Kehikko avataan. Palanut hiekka karistellaan roskiin ja loput hiekasta voidaan käyttää uudelleen.

Valos irroitetaan kehikosta koputtelemalla ja rapsuttelemalla hiekkaa. Omani työnsin valukanavasta. 

Valukehikosta irroitettu valos

Käsittelematön valos



Rösöt reunoista poistin nauhahiomakoneella. Valoksen pinnan putsasin messinkiharjalla.
 
Viinipullosta naulakoksi idea lähti meidän viisi veeltä. Aluksi se oli lähinnä vitsi. Onnistuneen pronssivaloksen myötä naulakko alkoikin muuttua design-tuotteeksi.

Viinipulloteline purettiin osiin. Kynttilä osa taivutettin naulakon muotoon.

Viinipulloteline purettuna osiin jo osittain työstettynä
Kaasuhitsauksella taivutin ripustuslenkin. Hiekkapuhalluksella poistin maalit.

Hiekkapuhallettu naulakon runko

Kynttilämjalasta jäänyt metallijäte

Naulakko jauhemaalattiin. Jauhemaalaus ei täysin tavoittanut kaikkia kolosia. Spray-maalasin ne kohdat. Sain luokkakaverilta hyvät vinkit onnistuneeseen spray-maalaukseen: hitaasti, kaukaa, ohuelti.



The valmis naulakko. Tästä olen ylpeä ja tyytyväinen.


sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Metallityöt

Tarpeistonvalmistuskoulutukseen kuuluu metallityöt. Olin ensimmäisen päivän sairaslomalla, joten aloitin hommat omavalintaisesta tehtävästä. Tein metallivaloksen.  Vasemmalla on muovipuun palanen, jonka opettaja antoi kotiin työstettäväksi. Minulla ei ollut realistiset käsitykset muovipuun työstämisestä: tavoittelin pitsin ja rukilavan yhdistelmaa. Yiritn työstää katkoteräveitsellä ja mummun vanhoilla rukilapa työvälineillä.

Vaihdoin suosiolla lähestymistapaa. Virkkasin ympyrän. Kaulitsin sen cernitmassaan. Kovasti ja paljon jännitti mennä seuraavalle tunnille, toimisiko muotti valoksessa.

Muottiviritelmät

Meidän ryhmänohjaaja opettajan ohje oli: Etsi kirpputorila jokin metalliesine, jonka muokkaat uuteen käyttötarkoitukseen. Löysin eurolla kynttilänjalan viinipullotelineellä. 

Kirpputorilöytö taipuu metallitöissä uuteen muotoon.


Metallivalos onnistui odotettua paremmin. Tulen yhdistämään sen tähän. Tästä tulee naulakko.